27 Haziran 2012 Çarşamba

Karanlığın Sol Eli

Toplum nedir, insanlar toplumun içinde nerede dururlar? Bilmek mi daha kıymetlidir, bilmemek mi? Erkeklik, dişilik olmasa ne olurdu? Bir krallıkta mı yaşamak daha iyidir yoksa kommün bir devlette mi?

Siz de bu soruları ve daha fazlasını, bu sorular cevaplanabilir mi cevaplanamaz mı, merak ediyorsanız soğuk gezegen Gethen'i tanımalısınız.

Işık karanlığın sol elidir
karanlık da ışığın sağ eli.
ikisi birdir, yaşam ve ölüm, yan yana
yatarlar kemmerdeki sevgililer gibi,
tutuşmuş eller gibi,
sonuçla yol gibi.

Karanlığın Sol Eli - Ursula K. Le Guin - Ayrıntı Yayınları 5. Basım sf 198

17 Haziran 2012 Pazar

BABA

ata. Baba. Hoten ve Kençek halkı ata'ya hata der. - Dîvânü Lugâti't Türk

baba - Kendisine yoma, palamar ve sair her nevi halatların raptı için küpeşteden yüksek olarak çıkarılmış tek veya çift iskarmoz başları. Güverte ve sair mevaki-i münasibeye kaimen mevzu bu misilli mücessem üstüvani ağaç veya dökme demirler. -  Kamûs-i Bahrî (Deniz Sözlüğü)

baba (I) a. 1 Çoçuğu olmuş erkek 2 bir çocuğa göre kendisinin doğal oluşumunda etken olan erkek 3 ata. 4 mec. bir ülkeye ya da bir topluluğa yararlı olmuş, koruyucu, babalık duygularıyla dolu erkek kimse. 5 esk. mec. kimi tarikatlarda tekke büyüğü 6 mec. kimi tarikatlarda tekke büyüğüne verilen san. 7 mec. uyuşturucu, silah kaçakçılığı başta olmak üzere birçok alanda gizli ve kirli işler çeviren çetenin başı olan kimse. 8 mec.bir şeyin temelini atan, yaratıcı, kurucu kimse. 9 mec. tanımadığımız yaşlı erkeklere seslenirken saygı anlatımı olarak kullanılır. 10 den. iskele, rıhtım ya da gemilerde halatların takıldığı, genellikle silindir biçimli, yuvarlak başlı demir, ağaç ya da betondan yapılmış dikme. 11 ha. çatılarda omurga direği. 12 arg. erkeklik organı.
baba (II) ha. 1 (ilençlerde) büyük ve onulmaz çıban, onulmaz dert. 2 (ilençlerde) zehir, zıkkım.
baba (III) a. zencilerde görlen saraya benzer bir hastalık. - Türkçe Sözlük - Ali Püsküllüoğlu

14 Haziran 2012 Perşembe

Merhaba

Google Amca sayfayı oluştururken benden ilk önce bir ad vermemi istedi. Oysa ki öyküler tamamlanmadan bir adları olamaz bence. Anlatılan şeyin tamamıdır adı, özeti, öncesi sonrası gibidir. Hem anlatmaya başlamadan öncesine hem de söylenenler bittikten sonrasına gider bu ad.
Madem en başta vereceğiniz adını, Sakız'ın Öyküleri olsun dedim ben de. Sakız Hanım'ın rüyaları gibi hem geçmişe hem geleceğe uzansın.